Prednosti životnog osiguranja

Bez autora
Jan 10 2011

Samo oko dva osto građana Srbije ima polisu životnog osiguranja. Uz poreske olakšice, za pet godina moglo bi da se prikupi milijardu evra, zbog čega bi i država imala koristi, procenjuju osiguravači. Posle "buma" od pre dve-tri godine, kriza je usporila razvoj životnog osiguranja u Srbiji. To osiguranje čini oko 15 odsto ukupnih uplata osiguranja. Za neko tržište smatra se da je razvijeno kada udeo životnog osiguranja premaši sva ostala osiguranja zajedno. U zemljama Evropske unije, na primer, više od 60 odsto uplata osiguranja odnosi se na životne polise, uz uplate u privatne penzijske fondove, to je uobičajen način da se obezbedi bezbrižnija starost. Nekako se poklopilo da o životnom osiguranju što više znamo, sve manje za njega možemo da izdvojimo. Procene su da je srpsko tržište perspektivno, a na njemu je pozicionirano desetak stranih kompanija.

Prednosti životnog osiguranjaSamo oko dva osto građana Srbije ima polisu životnog osiguranja. Uz poreske olakšice, za pet godina moglo bi da se prikupi milijardu evra, zbog čega bi i država imala koristi, procenjuju osiguravači.

Posle "buma" od pre dve-tri godine, kriza je usporila razvoj životnog osiguranja u Srbiji. To osiguranje čini oko 15 odsto ukupnih uplata osiguranja. Za neko tržište smatra se da je razvijeno kada udeo životnog osiguranja premaši sva ostala osiguranja zajedno.

U zemljama Evropske unije, na primer, više od 60 odsto uplata osiguranja odnosi se na životne polise, uz uplate u privatne penzijske fondove, to je uobičajen način da se obezbedi bezbrižnija starost.

Nekako se poklopilo da o životnom osiguranju što više znamo, sve manje za njega možemo da izdvojimo.

Procene su da je srpsko tržište perspektivno, a na njemu je pozicionirano desetak stranih kompanija.

Međutim broj građana koji imaju životnu polisu već dugo se vrti oko dva odsto. Svi osiguravači, među kojima je i najveća domaća kompanija, traže od Vlade zakonske izmene koje bi omogućile poreske olakšice.

Direktorka "Dunav osiguranja" Milenka Jezdimirović kaže da bi se na taj način pospešio razvoj životnog osiguranja i da bi bilo mnogo više zaintresovanih da se osiguravaju.

"Postoji pogrešna percepcija da u životno osiguranje ulažu bogati, međutim najčešće se osiguravaju oni sa prosečnim primanjima", rekao je Branko Krstonošić iz "Viner štediše osiguranja".

Osiguravači procenjuju da bi uz poreske olakšice od građana u narednih pet godina mogli da prikupe milijardu evra.

Koristi od osiguranja

Ako bi država izdala dugoročne evro obveznice na 10 ili 20 godina, sav novac uložili bi u kupovinu takvih hartija, a država bi time mogla da finansira velike infrastrukturne projekte. U Vladi se taj predlog još razmatra.

Može li da se iz naših istanjenih novčaniika izdvoji za životno osiguranje, možda će nam biti jasnije ako znamo da za igre na sreću građanin Srbije, u proseku, troši 10 evra, baš toliko trenutno izdvaja i za životno osiguranje. A više od 60 evra troši na duvan i alkohol.

Osnovna prednost životne polise jeste što ugovorena, osigurana suma, u slučaju smrti njenog vlasnika, se isplaćuje u punom iznosu, bez obzira koliko je do tog momenta uplaćivao.

Kad dočeka ugovoreni period vlasnik polise dobija i deo prinosa koji zavisi od uspešnosti poslovanja kompanije. Jačanje konkurencije među osiguravajućim kućama donelo nam je sve širi spektar kombinovanih polisa, koje predviđaju isplate i u slučaju obolevanja od nekih bolesti.

Borisav Milošević iz "Merkur osiguranja" rekao je da ta kompanija osigurava građane za nastanak 14 teških bolesti, od kojih Srbija na žalost boluje, i paket u kojem su za isti iznos deca osiguranika gratis osigurana.

Najniža godišnja uplata za polisu životnog osiguranja je 250 evra, prema podacima osiguravača prosečne uplate duplo su veće.

Po isteku ugovorenog perioda uplata, vlasnik polise sav novac može podići odjednom ili ga primati kao mesečnu rentu, sličnu penziji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik